'Zelf je liedje kiezen terwijl je nog niet kunt praten'

Liedjes zingen: leuk, gezellig & goed voor de ontwikkeling van de taal

Op het kinderdagverblijf zingen we zoveel mogelijk met de kinderen. Oud Hollandse kinderliedjes, zelfbedachte liedjes, nieuwe liedjes of kinderliedjes op een CD het komt allemaal voorbij.

 

Op een babygroep werken we met kinderen van 0 tot 2 jaar. We vinden het leuk om met de kinderen te zingen en daarnaast leren kinderen goed praten door te zingen. Wist je dat kinderen eerst de laatste woorden in een zin van een liedje onthouden? Denk maar aan 'klap eens in je handjes blij blij blij'. Kinderen zingen dan vaak het eerste de woorden 'blij blij blij' met je mee.

 

Binnen onze babygroep wilde we graag dat de jonge kinderen meer inspraak konden krijgen in welk liedje ze wilde zingen. Maar hoe kunnen jonge kinderen dit nu duidelijk maken terwijl ze nog niet goed kunnen praten? De oplossing was uiteindelijk heel eenvoudig. Ondertussen hebben we liedjeskaartjes gemaakt met plaatjes die passen bij de kinderliedjes die de kinderen kennen.

 

Jonge kinderen kunnen makkelijker kiezen bij een beperkte keuze vandaar de kaartjes met de drie plaatjes. De liedjeskaartjes zijn nu al een succes. We zien dat de kinderen vanaf anderhalf jaar er goed mee uit de voeten kunnen. Een echte aanrader voor binnen het werkveld. En wil je zelf je kind meer keuzes geven in dingen dan kun je dit ook doen door middel van foto's of bijvoorbeeld pictogrammen.

 

'Kinderen weten al zoveel meer. Het valt alleen niet altijd mee als je nog niet (goed) kunt praten'.

 

 

Sarah Koopman.

www.dekinderenvannu.nl