Voorlezen: 'Een moment tussen jou en kinderen samen'

Waarom lees jij (je) kinderen voor?

 

Voorlezen is leuk om te doen en kinderen kunnen er vaak geen genoeg van krijgen. Voorlezen is belangrijk voor het ontwikkelen van de (Nederlandse) taal. Maar voorlezen is ook een vorm van aandacht geven. Even een gezellig en intiem moment met jou en kinderen samen. Voorlezen schept een band, prikkelt de fantasie en vergroot daarnaast de kennis van taal. Het voorlezen van boeken helpt kinderen de wereld ontdekken. Hierdoor wordt hun wereld steeds een beetje groter en leren ze de wereld om zich heen ook steeds een beetje beter te begrijpen.

 

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het voelt misschien wat onnatuurlijk aan om een baby voor te lezen maar toch is het een aanrader om daar langzamerhand mee te beginnen. Het gaat namelijk om het contact, het moment samen. Voorlezen geeft in onze drukke levens met en om te kinderen heen even dat momentje samen, een momentje van rust en aandacht. Voorlezen is ook vaak een onderdeel van een ritueel gedurende de dag. Voorlezen kan een mooi rustmoment bieden op de dag zelf of kan zorgen voor een gezellige afsluiting van de dag wanneer je voorleest voor het slapen gaan.

 

Voorlezen start vaak met het laten zien van plaatjes in boekjes van karton of stof. Baby's leren langzamerhand woordjes door naar de plaatjes te kijken terwijl jij ze vertelt wat er te zien is. Door herhaling leren kinderen verbanden te leggen tussen het woord en het bijbehorende plaatje. Voorlezen moet je zien als een moment van echte aandacht en daarbij leer je ze steeds meer taal. En worden zinnen steeds langer, komen er moeilijkere woorden en kun je bij de keuze van het boek steeds vaker inspelen op de interesse van het kind. Leuk om er misschien bij te vertellen is dat kinderen eerst een passieve woordenschat ontwikkelen. Dat zijn eerst de woorden die ze wel weten maar nog niet zelf spreken. Wanneer het kind in de hersenen genoeg verbanden kan leggen gaat het kind de woorden ook op het juiste moment zelf gebruiken.


Wist je dat: kinderen die vroeg kennismaken met boeken later vaak taal vaardiger zijn, sneller lezen en ook met meer plezier lezen dan kinderen die pas later in hun leven kennis hebben gemaakt met boeken?.

 

Hierboven mooie foto's uit het boek van: Mies van Hout. Een echte aanrader. Als ik dit boek voorlees beleef ik zelf ook veel plezier. Je kunt naast de geschreven tekst en de prachtige illustraties ook je eigen fantasie of die van de kinderen de vrije loop laten. Dat maakt het juist zo leuk!

 

Veel plezier met voorlezen: 'Een mooi moment met jou en kinderen samen'.