Speelgoed voor jonge kinderen

Speelgoed: we hebben er al snel te veel van. En je vraagt je misschien af; 'Wat moet ik nu weer kopen?'

In dit blog aandacht voor speelgoed wat geschikt is voor jonge kinderen met de leeftijd tot maximaal twee jaar.

 

Wat koop je voor speelgoed voor een baby?

Baby's hebben in de circa eerste zes weken van hun leven helemaal geen speelgoed nodig. Een baby observeert namelijk eerst de omgeving om zich heen. Langzamerhand herkend de baby zijn opvoeders en begint met hen duidelijk oogcontact te maken samen met het soms meebewegen van zijn mond.

In de periode daarna leert een baby het ervaren van zijn lichaam. Ontdekkend dat zijn handen en voeten bij hem horen. Voor het ervaren van het babylichaam is het voor de baby vanaf ongeveer drie maanden van belang dat hij ook op een harde ondergrond wordt gelegd. Hierdoor voelt de baby beter zijn lichaam en hieruit kan een baby ook beter zijn bewegingen oefenen. Een harde mat of ondergrond geeft meer mogelijkheden tot afzetten. Hierdoor kan een baby zijn hoofd leren optrekken, zijn armen strekken, gaan rollen van buik naar rug of van rug naar buik en andere bewegingen oefenen die horen bij zijn motorische ontwikkeling.

 

Vanaf drie maanden gaat een baby uit zich zelf met het aangeboden speelgoed spelen. Het bekijken, voelen, proeven, overpakken van de ene naar de andere hand en verder de mogelijkheden onderzoeken. 

 

Speelgoed tips bij jonge baby's:

- Leg het speelgoed om de baby heen.

 

- Vermaak de baby niet met speelgoed boven hem. Vaak zit er in een 'babymobiel' muziek en draait de 'mobiel' boven de baby in het rond. Een baby raakt hiervan snel overprikkeld. Een baby kan ook niet gemakkelijk wegkijken en dus die 'prikkel' negeren. Een baby heeft voldoende aan het speelgoed om hem heen. Door het rollen, op de zij liggen of voelen ervaart de baby welke soorten speelgoed om hem heen liggen.

 

- Koop in het eerste levensjaar zo min mogelijk speelgoed met geluid. Kinderen hebben in de wereld van nu al veel prikkels. Zorg thuis voor een prikkel arme omgeving waar rust is, tijd voor verzorging, tijd voor spelen, ontdekken en dus ontwikkelen.

 

- Leg bijvoorbeeld telkens maximaal zes speeltjes om de baby heen en wissel dit af als je denkt dat jouw baby een nieuwe impuls nodig heeft.

 

- Heb je het idee dat je kind niet zelf kan spelen? Geef dan meer aandacht (zonder afgeleid te zijn door andere zaken) tijdens de verschoon-, drink-, bad-, en bed rituelen. Kinderen in alle leeftijden laden zich emotioneel op door pure/ echte aandacht van de opvoeder. Daarna is het kind 'opgeladen' en heeft het zelf aandacht om te spelen.

Materialen

Speelgoed is er in verschillende materialen. Maak hierbij de aanschaf van speelgoed ook gebruik van. Het is voor kinderen leuk maar vooral belangrijk dat ze kennis maken met verschillende materialen. Koop bijvoorbeeld speelgoed van: hout, plastic, metaal en van stof.

Beperk je bij het aanschaffen van speelgoed niet tot één winkel. Bekijk naast de grote speelgoed ketens ook de kleinere winkel met een heel ander aanbod. Bekijk het speelgoed goed als je het wilt aanschaffen. Hoe is het gelijmd? Bevat het onderdelen die te klein zijn? En probeer af te wisselen in de kleur keuze van het speelgoed. Zodat je thuis een mooi aanbod creëert voor je kind. 

 

Groot of klein speelgoed?

Vaak denk je bij het aanschaffen van speelgoed: 'klein voor baby's en groot speelgoed voor grotere kinderen' . Maar niets is minder waar. Baby's spelen graag met grote materialen. Bijvoorbeeld met een vergiet, een kunststof ring of een grote pollepel. Jonge kinderen ontwikkelen eerst de grove motoriek naar mate kinderen groter worden kunnen kinderen al heel goed met kleine materialen spelen.

 

Opruimen & opbergen

Kinderen maken snel heel veel rommel. En ze spelen op de grond met alles wat ze tegen komen. Maar het opruimen start in het begin bij ons. Hieronder de opruim-, en opberg tips:

 

- Ruim tussendoor telkens op. Bijvoorbeeld voor elk eetmoment. Dit zorgt ervoor dat een kind daarna weer meer overzicht heeft om te spelen en kan daardoor ook weer beter spelen.

 

- Sorteer speelgoed op soort. Gebruik hiervoor mandjes of bakjes. Hierdoor ontstaat er weer overzicht en hierdoor wordt het kind uitgenodigd om te spelen.

 

- Zet het speelgoed leuk neer. De ervaring leert dat kinderen hierdoor sneller geprikkeld raken om met het materiaal te gaan spelen en dit vervolgens ook na gaan doen.

 

- Betrek kinderen rond de één jaar bij het opruimen. Ze kunnen al spulletjes in een bakje doen. Doe het voor en laat ze dingen zelf doen.

 

- Omdat we snel te veel speelgoed hebben is het zowel voor je kind als voor jezelf prettig als je speelgoed wisselt. Zet een bak speelgoed bijvoorbeeld even boven en zet die een paar weken later beneden. Je zult merken dat een kind weer naar het speelgoed kan kijken alsof hij het speelgoed voor het eerst ziet.

 

Ontwikkelen

Koop speelgoed wat bij jouw kind past. De leeftijd op de speelgoed verpakking is een hulpmiddel. Kinderen ontwikkelen doordat ze ergens moeite voor moeten doen. Koop daarom soms speelgoed waar ze nog net niet aan toe zijn. Dit prikkelt kinderen (ook wel genoemd 'de zone van naaste ontwikkeling') waardoor ze nieuwe dingen leren en ook eigen maken.


Het is eigenlijk zo eenvoudig

De afbeeldingen spreken voor zich...

Uit het boek: Begrijpen met je handen. Een andere kijk op kind en creativiteit

Van: Annet Weterings & Sabine Plamper