'Op het juiste moment stoppen met de speen is van belang. Hoe doe je dat?'

 

Herken je het beeld wanneer je in de stad loopt en allerlei kinderen in de kinderwagen ziet liggen of zitten met een fopspeen? Ja, heb je dat beeld voor je?

 

Fopspenen ze zijn er in vele merken, soorten, maten en soms zelfs met 'glow in the dark' kunststof zodat de speen ook 's nachts goed vindbaar is. Een heerlijke uitvinding zeker. Maar wanneer moet een kind er eigenlijk weer vanaf zijn? En waarom? Die vragen ga ik in dit blog voor jullie beantwoorden.

 

Een speen is ontwikkeld zodat baby's ook na de voedingsmomenten kunnen zuigen. Want baby's hebben van nature veel zuigbehoefte. Zuigen heeft op huilende of onrustige baby's een rustgevende werking. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen aan de fopspeen namelijk:

  • Een kind met fopspeen ligt minder snel met neus en mond op het matras. Het leert vlotter het hoofdje te draaien naar de zijkant, omdat de speen anders in het gezicht drukt.
  • Het zuigen stimuleert de spierontwikkeling in mond en kaak. De tong komt hierdoor meer naar voren te staan, wat de luchtwegen vrij houdt.
  • Met een fopspeen ademt een kind door de neus. Het zal daardoor minder snel onder het beddengoed raken, omdat het de neus wil vrijhouden.
  • Kinderen met een fopspeen draaien minder in bed. Meer informatie? Klik hier

Maar ondanks deze mooie voordelen wil ik in dit blog onder de aandacht brengen dat het van belang is vóór het eerste levensjaar met de fopspeen te stoppen. Dit omdat na het eerste levensjaar er meer nadelen door het gebruik van de fopspeen ontstaan dan voordelen. Wat we vaak in de praktijk zien is dat het veelvuldig geven van de fopspeen er langzaam insluipt. Maar wat we juist in gedachte moeten houden is dat de fopspeen schadelijk is voor de spraak,- taalontwikkeling en voor de vorming van het (melk)gebit. Kinderen die de fopspeen veel in hebben gaan veel slissen, korten woordjes af en slikken woordjes in. Klanken die kinderen van nature eerst achter- en later voorin de mond leren worden door veelvuldig gebruik van de fopspeen belemmerd. Het gevaar is dat die groep kinderen onder andere de letters s, t, l en de d niet goed leren uitspreken. Dit komt doordat de tong niet goed kan rollen in de mond en doordat de lippen niet goed sluiten om de klank af te maken.

 

Tips:

  • Geef een fopspeen alleen wanneer een jonge baby veel zuigbehoefte heeft.
  • Geef een fopspeen voor het slaap gaan.
  • Als een kind tevreden is en blij geef de fopspeen dan niet alsnog.
  • Kinderen leren zonder fopspeen de klanken en woorden beter aan.
  • Begin met 10 maanden met het afbouwen van de fopspeen. Kies een manier waarvan je denkt dat die bij jou en je kindje past.
  • Is je kind al wat ouder en je wilt er naar toe werken de fopspeen weg te doen. Bespreek dit met je kind. Geef aan dat je zoon of dochter nu groot is en dat fopspenen voor baby's zijn. Laat je kind zelf zijn fopspenen zoeken en ook zelf weggooien. Geef je kind in plaats van de fopspenen een ander 'iets' om mee te slapen. Ga naar een winkel en zoek dit samen met je kind uit. Dit geeft zowel jou als je kind een goed gevoel.

Check ook: Fopspeen en borstvoeding

Tip:

 

'Dag fopspeen' is een stickerboek om kinderen te helpen het speengebruik af te bouwen en door middel van stickers toe te groeien naar het moment dat ze geen fopspeen meer nodig hebben.

 

Een positief boekje waarin het kind samen met Daan en Roos leert dat ze groot zijn en geen speen meer nodig hebben.

 

Gemakkelijk online of in boekhandels verkrijgbaar.