Kinderopvang kiezen? Waar let jij op?

 

 

Opvang kiezen… niet iets waar je dagelijks mee bezig bent maar wat wel belangrijk is als je ouder wordt of al ouder bent en binnenkort opvang nodig hebt. In dit blog geef ik een paar tips waar je mogelijk aan kunt denken bij het kiezen van kinderopvang.

 

 

 

 

 

 

 1. Begin op tijd (ook als je nog maar een paar maanden zwanger bent) met het denken aan kinderopvang.
 2. Bedenk je ideale situatie als je denkt aan kinderopvang.
 3. Start met standaard vragen die je kunt bedenken bij het willen afnemen van kinderopvang: Waar? dichtbij huis? op de route naar het werk of juist dichtbij het werk …?
 4. Kinderopvang of gastouderopvang?
 5. Wat voor kinderopvang organisaties zitten er in de buurt?
 6. Hoeveel dagen wil je afnemen? Wat zijn de tarieven?
 7. Heeft de kinderopvang organisatie verschillende pakketten opvang? Bijvoorbeeld: reguliere opvang met reguliere haal- en brengtijden, flexibele opvang of verlengde opvang?
 8. Naast al deze praktische zaken kies je kinderopvang ook op gevoel. Ik raad iedereen aan verschillende opvangcentra en/of gastouderopvang te bekijken.
 9. Maak voor een rondleiding een afspraak.
 10. Als je geen informatiepakket ontvangt bij de rondleiding vraag die dan alsnog. Dan kun je thuis alles nog eens nalezen.
 11. Vind je de manier van werken belangrijk? Vraag dan het pedagogisch werkplan van de locatie.
 12. Geen idee welke opvang je zou moeten kiezen? Vraag vrienden en bekenden in je omgeving.
 13. Ga voor een definitieve keuze nog eens langs bij de opvang. Je kunt ook onverwachts naar de locatie gaan om te ervaren hoe je dan ontvangen wordt.

Natuurlijk let je bij het kiezen van kinderopvang altijd op je (maandelijkse) portomonee, maar opvang kies je ook echt op gevoel. Wat voor mensen gaan er voor je kind zorgen? dat is juist wat je wilt weten! Wat is hun manier van opvoeden in een groep? en is er binnen het groepsgebeuren op de opvang ook ruimte voor (opvoedings-) wensen die voor jullie als ouder van belang zijn? Die vragen zou ik graag beantwoord willen hebben als ik zou kiezen voor kinderopvang.

 

Succes bij het kiezen van kinderopvang. Iets om even de tijd voor te nemen.