Verlies ook zichtbaar bij jonge kinderen

Rouw jij ook samen met je kinderen om jullie verlies?

Rouw en verlies hoort bij het leven, bij ons leven. Maar hoe betrek je je kinderen daarbij? Die vraag heb je misschien wel eens.

 

Dit blog gaat over verlies en de reden waarom ik daar een blog over schrijf is het feit dat wij als groepsleidsters in de kinderopvang daar soms mee te maken krijgen.

Ondertussen werk ik acht jaar in de babyopvang en mijn werk inspireert mij telkens tot nieuwe blog items die ik van belang vind om te delen.

 

Afgelopen zomer verloor één van onze kinderen op het dagverblijf zijn nog ongeboren broertje. Ik kon aan mijn collega's en mezelf merken dat dit heel veel impact op ons had. Je ziet een kind zichtbaar verdriet hebben. De (hulp)vraag die dan meteen naar boven komt is 'Wat kunnen wij op het dagverblijf voor hem betekenen?'.

 

Kinderen bij een uitvaart betrekken was in het verleden niet gebruikelijk maar hoe moet een kind met verlies om leren gaan als 'wij' volwassenen ze daarbij weg houden? Kinderen hebben er veel meer aan als we ze bij rouw en verlies betrekken. Kinderen zijn trouwens ook veel veerbaarder dan we soms denken. Een kind kan ook net dat pure over zich heen hebben, net iets zeggen waardoor je ontspant of net op het goede moment je hand pakken om je te troosten of om je iets te laten zien. Kinderen zijn heel opmerkzaam en willen graag weten 'hoe het zit'. Kinderen kunnen vaak beter omgaan met de waarheid dan met een 'zachtere' versie van de waarheid. Binnen verlies is het belangrijk dat kinderen weten dat dood iets anders is dan slapen. Het gevaar is namelijk dat kinderen niet meer durven slapen omdat ze dan bang zijn (ook) niet meer wakker te worden.

 

Ondertussen heb ik voor op het kinderdagverblijf verschillende boekjes (afbeeldingen hieronder) gekocht rondom rouw, verlies en dood. Deze boekjes kunnen erbij gepakt worden wanneer kinderen er over spreken, er naar vragen of er gewoon bij gepakt worden om kinderen te leren over onze verschillende emoties en zodat wij laten zien dat dood gaan bij het leven hoort. Kinderen verwachten eigenlijk die begeleiding in het leven van ons. Aan ons de taak die aan hen te geven.

 

Wat kun je nog meer doen rond verlies?

- Vertel kinderen wat er gebeurd is en wat er gaat gebeuren.- Maak een tekening voor op of in de kist te leggen bij de overledene.

- Beschilder met de kinderen de deksel van de kist.

- Laat kinderen bloemen strooien bij het graf of bellenblazen.

- Blaas met de kinderen ballonnen op en laat die met elkaar op een specifieke plek los.

- Steek kaartjes aan.

- Maak met elkaar een gedenkplekje en laat de kinderen er spulletjes neerleggen.

- Verzamel foto's van de overledene en maak daar een mooi boekje van, wat je samen met kinderen kunt bekijken en over kunt praten.

- Stel kinderen zelf vragen rondom jullie verlies. Kinderen hebben vaak ook al zelf ideeën.

 

Meer lezen over rouw en verlies? Bezoek dan de volgende sites:

Meer weten over rouw en verlies: zilt-tij.nl

Informatie over afscheid nemen en rouwen: Klik hier

Informatie over afscheidsrituelen op je eigen manier: Klik hier

Welke stappen onderneem je bij een uitvaart?: Klik hier

 

Sarah Koopman.

www.dekinderenvannu.nl

Aanrader: Mies van Hout met: Vrolijk

Max Velthuijs met: Kikker en het vogeltje

Boeken waar je ook aan kunt denken die het thema verlies, emoties of de cyclus van het leven op een toegankelijke manier voor kinderen beschrijven.