Drinken op de crèche, uit een beker of uit een fles?

Borstvoeding geven komt steeds meer terug. Het is de natuurlijke manier om jonge kinderen groot te brengen maar het is ook lange tijd weg geweest. Nu zijn er gelukkig steeds meer moeders die borstvoeding geven en dat ook blijven doen terwijl ze na hun verlofperiode weer begonnen zijn met werken.

 

Wanneer ouders werken is het vanzelfsprekend dat iemand anders op hun kind- of kinderen past. Gastouder- of kinderopvang, een vaste oppas aan huis, of de kinderen brengen bij vrienden of familie zijn bekende plekken waar kinderen zijn terwijl ouders werken.

 

Op dat moment zijn kinderen even onder de vleugels van iemand anders en wordt de zorg voor hun even overgenomen. En op zo’n moment is het met name van belang dat een jonge baby goed kan drinken uit een fles. Dat klink misschien heel erg vanzelfsprekend maar dat is het niet. Veel jonge baby's drinken in de eerste weken wel even uit een fles maar naar mate ze ouder worden veranderd dat. Dit is met name zichtbaar bij borstvoedingskinderen. Deze kinderen zijn namelijk meer ingesteld op geur (zoals de geur van de moeder) dan kinderen die vanaf de geboorte drinken uit een fles en dus ook gewent zijn aan het feit dat niet alleen de moeder de voeding geeft.

 

Drinken is een primaire levensbehoefte van ons allemaal maar voor een baby is dat nog veel meer. Zij zijn afhankelijk van borst- of flesvoeding. Hieronder volgen een paar tips over drinken en om het belang daarvan naar voren te brengen.

 

  • Als je borstvoeding geeft begin dan vanaf de tweede week met het afkolven van de borstvoeding en laat één voeding per dag geven door je partner of iemand anders.
  • Geef ook je baby borstvoeding uit de fles in het weekend, ook op vakantie en ook als je het druk hebt. Even niet oefenen heeft soms gevolgen voor het drinkgedrag op bijvoorbeeld de opvang.
  • Mist je baby je? Geef je baby dan een doek of knuffeltje die je als ouder/verzorger een dagdeel bij je hebt gedragen. Jouw geur zit daar dan aan en dat kan de baby tijdens jouw afwezigheid kalmeren en gerust stellen.
  •  Geef je flesvoeding? dan drinkt je baby al sneller even bij iemand anders blijf dit vooral doen.
  •   Als je kind voldoende drinkt uit een fles dan ben je als moeder zelf flexibeler, ontspannener en zit je zelf straks veel lekkerder op je werk.
  •  Als werkende ouder ben je afhankelijk van een vorm van opvang. Je kindje is afhankelijk van de fles – zijn of haar primaire behoefte om te drinken. Neem er dus de tijd voor je kindje dat aan te leren. Voor iedereen een win win situatie. Baby blij, jij blij.

 

Andere weetjes over drinken:

  • Baby's kunnen al jong leren drinken uit een beker. Probeer het vanaf 8 maanden gewoon uit en laat je kinderen wennen aan een ander 'mondgevoel'.
  • Jong uit een beker drinken is beter voor de tanden.
  • Stel het geven van limonade en sappen zo lang mogelijk uit. Je kunt alles aanleren maar als kinderen eenmaal het bestaan van zoete dranken weten dan drinken ze water en thee veel moeilijker goed. Start dus met het geven van water en slappe thee. Het liefst theïnevrije thee.

 

Ben je opzoek naar meer informatie over drinken? Raadpleeg dan de onderstaande sites.