Niet één kind op de wereld is hetzelfde. Toch hebben ze een aantal primaire behoefes gemeen en één daarvan is: slapen.
Slapen is helend voor het lichaam. Door slapen krijgen we weer nieuwe energie, verwerken we dingen die we hebben meegemaakt en ontspant het lichaam zich tot er weer een nieuwe dag aanbreekt.
Slapen, zelf vind ik het heerlijk. 'Ik ga liggen en ik ben weg'. Helaas geldt dit niet voor iedereen. En dus ook niet voor elk kind. Sommige kinderen kunnen de rust niet vinden, zijn alert, onrustig, gillen veel of durven niet alleen te slapen.
Ondertussen werk ik bijna negen jaar in de babyopvang en zie de afgelopen jaren soms kinderen binnen komen die de wereld op bepaalde momenten even anders lijken te ervaren dan wij dat doen. Dit kunnen hoog sensitieve, hoog gevoelige of ook wel snel overprikkelde kinderen zijn. Deze groep kinderen hebben in de start van hun leven meer- of een andere soort van ondersteuning nodig dan het grote deel van de jonge kinderen.
De sleutel bij ontwikkelen is: Slapen
Ritme en slapen dat is ons doel, daar moeten we uiteindelijk heen. Vanuit rust ontstaat alles. Daardoor wil een kind eten-, drinken-, spelen en weer slapen. Dit kan bij een kind verstoord zijn doordat het kind moeite heeft met de prikkelverwerking…
Tips voor het aanbieden van speelgoed
Overprikkeld zijn kan te maken hebben met het niet om kunnen gaan met alle prikkels die een kind gedurende de dag heeft gehad. Maar het kan ook zo zijn dat een kind zo weinig slaap heeft gehad waardoor hij ook niet kan slapen.
Tips voor het slapen
Communiceren met je kindje
Voor sommige mensen voelt het heel onnatuurlijk om te praten tegen baby's. Maar praten is ook een soort van sleutel tussen kind en opvoeder. Benoem alles wat je gaat doen, nodig je baby uit door handgebaren erbij te doen: ‘kom ik ga je oppakken om je te verschonen….’ Een jong kind heeft tussen de 7 a 10 seconden nodig om onze gesproken informatie te verwerken.
Laat zien wat je doet of wat je gaat doen. ‘Ik maak even je mond schoon, mag ik je hand ook schoonmaken?…’ Dit lijkt allemaal nog heel ver weg. Maar gevoelige kinderen hebben hier snel baat bij.
Koop een boek babygebaren. Ondersteun je woorden met gebaren. Het mooie is dat jonge kinderen eerder de gebaren kunnen dan de woorden. Kinderen die de gebaren kennen huilen vaak
minder en geven in gebaren aan wanneer ze willen drinken of slapen.
Specialisten waar je ook nog terecht kunt
Momenten van bewuste aandacht
Binnen de babyopvang werken we vanuit een visie waarin we kinderen momenten aanbieden van bewuste zorg en aandacht. In deze momenten ‘laad’ een kind zich echt op aan jouw aandacht. Deze momenten kun je optimaal benutten tijdens het: voeden, verschonen, badderen, aan- uitkleden, naar bed brengen en ook uit bed halen. Als je deze momenten heel bewust samen hebt (geen tv aan en niet kijken op te je telefoon) dan kan een kind zich daarna echt even zelf vermaken.
Kinderen worden daarnaast ook heel rustig van aanraking. Aanraking verbind mensen met elkaar. Masseer je kind heerlijk met een olie na het badderen of douchen. Probeer niet altijd gehaast te zijn maar geniet zelf ook van het moment samen. Je zult merken dat zowel je kind als jijzelf je opgeladen voelt na dit moment.
Heb je een onrustig kindje? Hou moed ook al is dat soms even weggezakt. Zorg ook goed voor je/jullie zelf. Probeer je ook weer op te laden zodat je er weer tegenaan kunt. En vraag mensen in je omgeving om hulp. Al is het soms alleen maar even zodat je even niet hoeft te koken.
Ook leuke sites om te bezoeken zijn:
Sarah Koopman - bedenker van dekinderenvannu.nl