Les ideeën thema: Chemicus


 

Onder deze button vind je verschillende les ideeën voor als je met je klas één of meerdere lessen aan het thema: Chemie wilt besteden.

 

Wat doet Stichting C3?

Stichting C3 brengt chemie tot leven en geeft jongeren de kans hun talenten in de chemie te ontdekken. Met C3 ervaart iedereen wat chemie is, wat je ermee kunt en hoe chemie bij het leven hoort. Kinderen ontdekken al op jonge leeftijd hoe leuk chemie is en middelbare scholieren krijgen een goed beeld wat de beroepen in de chemische sector inhouden. C3 bereikt de jongeren voornamelijk via het onderwijs en hanteert een ketenaanpak: van basisschoolkinderen tot middelbare scholieren (vmbo tot vwo, onderbouw tot bovenbouw). Zie ook:https://onderwijsmiddelen.c3.nl/product/leerkrachtgids-chemieles/

 

Wat kan ik met deze reader?

De reader over chemie behandeld zes thema's met daarbij leuke en bijpassende proeven. De reader is hieronder te downloaden. Ik raad iedereen aan die met kinderen werkt (denk aan kinderen vanaf groep 5) minimaal één keer een proef met je groep uit te proberen. De lessen zijn erg leuk, vergen even wat organisatie maar de betrokken leerlingen maken dat meteen goed. Leerlingen hebben zichtbaar plezier. Na deze lessen is hun wereld weer een stukje groter.  

 

Proefjes die in deze reader worden aangereikt:

  • Dansende rozijnen
  • Mengen?
  • Beste bellenblaas
  • Badzout maken
  • Onder of boven water?
  • Rode kool?
  • Ballonnetje oplaten

Download
Leerkrachtgids Chemieles ontwikkeld door: Stichting C3
Leerkrachtgids Chemieles Stichting C3.pd
Adobe Acrobat document 2.8 MB
Download
Poster Thema Chemicus
Een poster voor het thema chemicus. Te gebruiken voor het inleiden van het thema. Te openen op het Digibord of te printen voor het aankleden van het klaslokaal of groepsruimte.
Poster Thema Chemicus.pdf
Adobe Acrobat document 461.1 KB

Wat ook leuke chemie proefjes zijn:

Hieronder zijn drie foto's zichtbaar uit de methode: Dit werkt! Bouwstenen voor effectieve onderwijstijdverlenging door: Maria Jongsma & Jimke Nicolai.

 

  1. De dreigbrief (pagina 158 uit: Dit Werkt!)
  2. Een speciale shampoo (pagina 160 uit: Dit Werkt!)
  3. Het DNA onderzoek (pagina 162 uit: Dit Werkt!)

 

Meer weten over deze onderwijsmethode die werd ontwikkeld vanuit een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap met als doel basisschoolleerlingen de mogelijkheid te geven op onderwijstijdverlenging. Onderwijs en kinderopvang werken hierin samen om dit tot een succes te maken.

 

Interesse?

Bezoek de website: http://www.vyvoj.nl/index.php?id=1425

Dit Werkt! is verkrijgbaar voor €20,-. Het bestellen van het handboek en de 18 werkboeken/katernen voor de kinderen kan via info@levendleren.nl. Wilt u meer weten, neem dan contact op Maria Jongsma via m.jongsma@vyvoj.nl.